Lufttørret eller ovntørret brænde?

kløvet brændestykker - klar til at komme i ovn eller pejsEt spørgsmål som jeg ofte hører, er skal jeg købe det billige lufttørret brænde, eller bør jeg i stedet vælge at betale lidt ekstra for ovntørret brænde? Der er ikke den helt store forskel på de to slags, men inden jeg kan svare på spørgsmålet, lad os tage et hurtigt kig på forskellen på de to typer.

Ovntørret brænde
Denne type af brændsel er ofte bedre end lufttørret. Der er her tale om rigtig tørt træ, med et lavt vandindhold. Dette er opnået ved at lade træet tørre op i op til et par uger i et lukket rum, ved 70-90 grader cirka. På den måde tørre træet ud og er derfor klart til at blive brugt direkte i din brændeovn eller pejs. Da denne type træ ofte har et lavere fugtværdi end andre typer af træ, så har det ofte også en højrer brændværdi, og du får derfor mere varme for pengene. Dette skyldes at en større del af det du smider i din brændeovn, jo er træ og ikke vand, samt at der heller ikke skal bruges ekstra energi, på at fordampe det ekstra vand der normalt er i træ. Især træsorter som bøg, bruges i stor stil til ovntørret brænde.

Lufttørret brænde
Det det ikke er specielt praktisk at fyre med nyfældet træ, kræver det en eller anden form for optørring. Dette kan ske i en ovn, som vi lige har læst, men i langt de fleste tilfælde, foregår det ved at man kløver træet i passende størrelser, og så lader det ligge ude, sommeren over og dermed tørre op naturligt. Det vil sjældent blive lige så tørt som ovntørret træ, men vil i de fleste tilfælde være tørt nok til brug. Har det stået ude i regn lige inden man købte det, så kan det være en god ide lige at lade det ligge tørt, en uge eller to inden man bruger det til brændsel.
Hvad der er bedst til dit behov kan du se her på vores side om brænde og briketter.

Ofte koster ovntørret træ, lidt mere end lufttørret. Men du får også mere brænde for pengene. Økonomisk set, er der en mindre fordel ved at købe det som er lufttørret. Står man og skal bruge det her og nu, så bør man gå efter ovntørret, da man aldrig helt ved hvor tørt lufttørret træ er.