Et par gode råd til brænde

brug af træ til brænde, briketter og træpillerVi ser her lidt nærmere på forskellige faktorer som kan være brugbare for dig som benytter sig af brænde, briketter eller træpiller, til at varme dit hjem op med. Der er desværre stadig mange myter forbundet med afbrænding af træ, og vi vil her prøve at komme lidt ind på par af dem.

Kvalitet af brænde

Når man køber billigt brænde, så er kvaliteten stadig vigtig. F.eks. kan man ofte spare en del penge ved at købe lufttørret træ frem for ovntørret brænde. Står man ikke og har brug for det lige her og nu, kan dette være en udmærket måde at spare lidt penge på, man køber det ind billigt, og lader det ligge og tørre helt op hjemme. Mange tror også at de spare penge ved at købe de billige træsorter som gran, poppel og fyr. Men ofte har disse en lavere brændværdi, og du skal derfor bruge større mængder for at opnå samme varme som hvis du f.eks brugte bøgebrænde.
Kvaliteten er endnu mere vigtigt når vi taler træbriketter eller træpiller. Køber man for billigt, så risikere man at dele af dem smuldre væk inden brug, de har ringere brændværdier og efterlader mere aske i din pejs eller ovn.

Fugtighed i brænde

En anden vigtig ting er vand/fugtindholdet i træ. Man bør aldrig fyre med træ som har et vandindhold på over 20%. For det første får du mindre varme ud af at fyre med fugtigt træ. Hvis man sammenligner træ med et vandindhold på 5% med træ der har 40%, så får man cirka halv så meget varme ud af træet. En anden endnu mere vigtig detalje er, at hvis du har for meget vand i dit træ, så bliver ilden ikke altid varm nok til at fjerne de skadelige stoffer der frigives under afbrænding af træ som f.eks. dioxiner. Dioxin er en betegnelse for forskellige klorholdige giftstoffer som dannes under forbrænding af organisk materiale. Hvis temperaturen er høj nok (som ved en normal ild med tørt træ), fjernes disse dioxiner. En 3. grund til at man kun bør benytte sig af tørt brænde, er at hvis der er for meget vanddamp i luften under afbrænding, kan disse gå i forbindelse med røgen og sætte sig som slagger i din skorsten. Dette er faktisk en af de mest hyppige årsager til skorstensbrænde nu om dage. Fugtigheden er som ikke noget problem, hvis man benytter sig af træbriketter eller træpiller, da disse simpelthen vil smuldre væk, hvis de bliver for våde.

Miljø

Mange mener at man helt bør undgå biobrændsel, hvis man vil det bedste for miljøet. Dette er dog ikke tilfældet. Der frigives ganske rigtigt en del Co2 under afbrænding af træ. Men den mængde som der udledes, vil alligevel blive udledt hvis træet fik lov til at ligge og gå til naturligt. Man skal også huske på at mens træerne vokser op, så renser de luften for noget af den CO2, der ellers ville øge drivhuseffekten. Træ er miljøvenligt – så brug det